Barbara Barend en Marlies van Cleeff winnen de Hotze de Roosprijs 2019

Barbara Barend en Marlies van Cleeff zijn de winnaars van de Hotze de Roosprijs 2019. Samen schreven zij het beste kinderboekendebuut van afgelopen jaar. Hun debuut, Dromen van succes (WPG Media | uitgeverij Condor), kreeg de meeste stemmen van de Zaanse Kinderjury.

V.l.n.r.: winnares Marlies van Cleeff (Condor), wethouder Sanna Munnikendam, finalist Dave Goldstein (Holland) en finalist Frans van Deijl (Kluitman). Foto: Ton Lentz.

De wethouder van cultuur, Sanna Munnikendam, reikte de Hotze de Roosprijs uit aan debutante Marlies van Cleeff. Zij ontving een prachtige bos bloemen, eeuwige roem, plus een geldprijs van 4.500 euro.

Ook Frans van Deijl, auteur van Billy de binnenjongen (uitgeverij Kluitman) en Dave Goldstein, met zijn debuut Bijna vergeten (uitgeverij Holland) vielen in de prijzen. Zij ontvingen beiden een aanmoedigingsprijs van 750 euro.

De prijs voor de mooiste/beste boekverslagen ging dit jaar naar groep 7 van basisschool De Windroos in Zaandam. De leerlingen hebben een geheel verzorgde schoolreis naar het Kameleondorp in Terherne, Friesland, gewonnen.

De Hotze de Roosprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een debuterend kinderboekenschrijver. Leerlingen van Zaanse basisscholen lezen vier maanden lang zo veel mogelijk genomineerde boeken, zowel op papier als digitaal. Daarna brengen zij hun stem uit. Het boek met de meeste stemmen wint de Hotze de Roosprijs. Dit jaar waren er veertien titels genomineerd, waaronder inzendingen van duizendpoot Erica Terpstra en regisseur Ate de Jong.

De prijs is vernoemd naar de auteur van de succesvolle serie De Kameleon. Hotze de Roos woonde en werkte in Zaanstad.