Daiënne Merkies wint de Hotze de Roosprijs 2014

Daiënne Merkies is de winnares van de Hotze de Roosprijs 2014, de belangrijkste geldprijs voor debuterende kinderboekenschrijvers. Haar allereerste boek, Een vampier van niks (uitgeverij De Vier Windstreken), viel in 2014 in de prijzen.

finalisten_2014
Daiënne Merkies, Helma Camp en Emiel de Wild zijn de finalisten van de Zaanse Kinderjury 2014

De prijsuitreiking vond plaats op de Zaanse Schans in Zaandam, waar de jaarlijkse Zaanse Kinderboekenmarkt werd gehouden. Daiënne Merkies kreeg uit handen van de wethouder cultuur van de gemeente Zaanstad een cheque van 4.500 euro en een grote bos bloemen. Ook de andere finalisten, Helma Camp (Het comavirus, uitgeverij Leopold) en Emiel de Wild (Broergeheim, uitgeverij Leopold) ontvingen een mooi geldbedrag.

Na afloop van de prijsuitreiking deelden de drie finalisten handtekeningen uit in het kraampje van Boekenwolk. Daar stonden ook debutanten Isabelle Quinn (Operatie Boze Barbie, Clavis) en Dennis Barten (Het koningskind, Zilverspoor) klaar om hun genomineerde boeken te signeren.

Ruim 500 Zaanse leerlingen hebben de afgelopen weken hun stem uitgebracht op hun favoriete boek. De genomineerde boeken waren in de klas aanwezig. Ook konden ze als e-books op de tablet worden gelezen. Zo’n 130 kinderen lazen digitaal via Boekenwolk, een toename van 30% ten opzichte van vorig jaar. Een leerkracht vertelde: ‘Een van mijn leerlingen zat tijdens het vrijlezen druk in haar boek te bladeren. Ze verklaarde dat ze afgelopen weekend een heel stuk op de tablet had gelezen.’

 

De juryrapporten

vampier_van_niks
Tik op het plaatje om dit boek te lezen

 

Juryrapport Een vampier van niks: “De Zaanse kinderjury vindt dit een superleuk en spannend boek dat iedereen zou moeten lezen. Een van de juryleden zei: ‘Het is zo geschreven dat het net lijkt of ik erin meedeed’.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

comacover.indd
Het comavirus, door Helma Camp

 

Juryrapport Het comavirus: “De juryleden vinden het boek zo spannend, dat ze het iedereen aanraden. Citaat van een jurylid: ‘Ik zou het boek in een klap willen lezen, het is zo spannend’.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

broergeheim
Broergeheim door Emiel de Wild

 

Juryrapport Broergeheim: “Dit boek is volgens de kinderen een grappig maar ook een zielig boek, om nooit te vergeten. Een van de juryleden zei: ‘Ik vond het een leuk, spannend, maar ook een beetje zielig boek’.”