Sunna Borghuis winnares Hotze de Roosprijs 2018

Sunna Borghuis wint Hotze de Roosprijs

Beste kinderboekendebuut 2018: Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden

 

Sunna Borghuis heeft de Hotze de Roosprijs gewonnen met haar boek Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden. De winnaar werd op zondag 24 juni traditiegetrouw bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans.

V.L.n.r.: Mijke Pelgrim, winnares Sunna Borghuis, wethouder Sanna Munnikendam en Tjerk Noordraven

Winnares Borghuis ontving een cheque van  € 4.500,- uit handen van wethouder Sanna Munnikendam. De twee andere finalisten, debuterende kinderboekenschrijvers Tjerk Noordraven (Het nieuwe spookhuis) en Mijke Pelgrim (Dex – Over school en andere ellende) ontvingen ieder een aanmoedigingsprijs van € 750,-.

 

Leeskisten en digitaal lezen

Op 5 februari kreeg de Zaanse Kinderjury het startsein van een bijzonder voorleesteam, met onder anderen de burgemeester, de wethouders en raadsleden. Zij lazen voor aan leerlingen van de groepen 6 en 7 op zestien basisscholen in Zaanstad. De leerlingen gingen vervolgens zelf aan de slag en lazen en beoordeelden de afgelopen maanden zestien genomineerde debuten. Alle deelnemende scholen kregen een leeskist met exemplaren van de zestien genomineerde boeken uitgereikt.  Ook konden de kinderen de genomineerde boeken digitaal lezen via Booqees [boe-kies], een kinderboekenplatform met meer dan 1.500 digitale kinderboeken. Onlangs brachten de leerlingen hun stem uit op hun favoriet. Sunna Borghuis kreeg veruit de meeste stemmen en wint daarmee de Hotze de Roosprijs.

 

Juryrapport

De leerlingen waren zeer te spreken over het debuut van Sunna. Vooral het feit dat de hoofdpersonen elkaar eerst niet kunnen luchten of zien, maar uiteindelijk dikke maatjes worden, werd zeer gewaardeerd. “Het is een grappig boek. Een beetje vies, maar wel leuk. Als ik het lees word ik blij,” aldus een van de Zaanse juryleden.

 

Hotze de Roosprijs

De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleon-boeken, die in Krommenie woonde. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad. Zaanstad is ook de enige gemeente in Nederland die een debuterend kinderboekenschrijver zo’n steun in de rug geeft.

 

Klas met beste boekverslagen

Leerlingen van groep 7b van het Koraal in Assendelft sleepten de prijs in de wacht voor het maken van de beste boekverslagen. De klas maakt nog dit jaar een dagtrip naar het Kameleondorp in Terherne (Friesland). Deze prachtprijs is beschikbaar gesteld door Stichting Hotze de Roos.

 

Kinderboekenmarkt

De uitreiking van de prijzen vond plaats op de jaarlijkse kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans. Kinderen, ouders en grootouders, maar ook veel toeristen maakten er een gezellige dag van en genoten van optredens en allerlei activiteiten op de Schans en in het Zaans Museum. Liefhebbers van kinderboeken konden bovendien terecht bij talrijke boekenstalletjes.