Chariva winnares Hotze de Roosprijs 2016

Chariva heeft met haar debuut Sinterklaas voor grote kinderen de Hotze de Roosprijs 2016 gewonnen! Wethouder Dick Emmer maakte dit samen met goochelaar Igor Krulsnor op zondag 5 juni 2016 bekend tijdens de jaarlijkse kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans.

 

Enigszins verrast nam Chariva de cheque van 4.500 euro in ontvangst. Oirik (Dickie en Giga worden keihard aangevallen) en David Vlietstra (Willy Boem), de andere twee kinderboekenschrijvers die de finale hadden gehaald, ontvingen ieder een cheque van 750 euro uit handen van de wethouder.

Belang van lezen
Wethouder Dick Emmer van Cultuur is blij dat zo veel leerlingen ook dit jaar weer aan het lezen zijn gegaan. Hij gaf aan zelf in zijn jeugd de complete Kameleon-reeks van schrijver Hotze de Roos te hebben gelezen. Chariva’s boek is verschenen bij Kluitman, toevalligerwijs ook de uitgeverij van de boeken van Hotze de Roos, naar wie de kinderboekenprijs vernoemd is.

 

Sinterklaas voor grote kinderen
In Chariva’s boek komt Sinterklaas zelf aan het woord en geeft hij zijn grote geheim prijs. De lezers mogen dat uiteraard niet doorvertellen aan kinderen die jonger zijn. Het boek bevat zelfs een contract om deze afspraak vast te leggen. Ook krijgt de lezer een inkijkje in zijn leven als bisschop in Turkije.

Hotze_2016
Geheel links met bloemen staat David Vlietstra, Chariva staat in het midden en rechts naast de wethouder staat Oirik, omgeven door leerlingen van OBS De Dijk-West. Foto: Lars van Beek/Het RedactiePakhuis

 

Klas met beste boekverslagen

Leerlingen van groep 6/7a van OBS De Dijk-West sleepten de prijs in de wacht voor het maken van de beste boekverslagen. De Dijk was een van de zestien scholen die dit jaar de Zaanse Kinderjury vormden. De klas maakt nog dit jaar een volledig verzorgde reis naar het Kameleondorp in Terherne (Friesland). Deze prijs is beschikbaar gesteld door Stichting Hotze de Roos.

 

Kinderboekenmarkt

De uitreiking van de prijzen vond plaats op het zonovergoten podium van de jaarlijkse kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans. Kinderen, ouders en grootouders, maar ook veel toeristen maakten er een gezellige dag van en genoten van optredens en allerlei activiteiten op de Schans en in het Zaans Museum.