Dit waren de genomineerde boeken van 2020:

Waar gaan de boeken over die genomineerd waren voor de Hotze de Roosprijs, editie 2020? Je leest het hier!

Deze boeken zijn te bestellen bij De Kinderboekenwinkel

Billy Extra Plankgas

Dexter gelooft zijn ogen niet als er ineens een blauw, harig wezen voor zijn raam staat te zwaaien. Het is Wimm, en hij komt uit het ruimteschip dat zojuist is neergestort op Dexters dakterras. Wimm vertelt dat de Aarde de hoofdprijs is in de Mega Melkweg Loterij. De winnaar kan er van alles mee doen: er een parkeergarage van maken bijvoorbeeld, of een sokkenfabriek. Dat kan Dexter niet laten gebeuren! Met spullen uit de schuur lappen ze het ruimteschip op, en gaan dan op jacht naar de eigendomspapieren van de Aarde. Zo begint een avontuurlijke reis langs bizarre planeten, sterrensteden, maanbloemenvelden en zelfs een zwart gat…

De Berries: Hockeygek in een voetbalfamilie

Hoe overleef je als hockeygek in een voetbalfamilie? De tienjarige Lon weet daar alles van, want haar vader is de beroemde voetbalprof Jhon Berrie. En bij de Berries thuis draait het maar om één ding: voetbal. Maar Lon? Die hockeyt liever, bij haar nieuwe club Shoot Out. En daar gebeurt van alles… Want hoe maak je nieuwe vrienden? Wat doen die vreemde mannen op de club? Hebben die iets te maken met de reeks inbraken? En in welk spannend avontuur belandt Lon tijdens de D-nacht op de hockeyclub?

Dit is het eerste deel van De Berries. Een nieuwe serie vol hockey, voetbal, vriendschap, familie, spanning en humor.

*FINALIST*

De Kinderkoningin (De wens van Catootje Knetterkont en 7 andere kinderwensen)

Wakker gesnuffeld worden door een zebra, terwijl er een aap aan je lamp bungelt. Blauwe schimmelkaassaus die ineens heel lekker smaakt. Toverbillen om eindeloos windjes mee te laten. Een deftige dokter onder de slagroomtaart en een juf met een patatkanon. Ontdek het geheim van de Kinderkoningin, doe een wens en zie hoe de gekste dingen gebeuren! De Kinderkoningin woont in Roze Wolkenland en ze doet wel alsof ze heel chique is, maar dat is ze eigenlijk helemaal niet. Stiekem is ze erg ondeugend en snoept veel te veel. In dit boek worden acht kinderwensen vervuld.

Bij elk boek zit een speciale wensenvelop waarmee kinderen ook een wens aan De Kinderkoningin kunnen doen.

De orde van de Gouden Leeuw

Wanneer de twaalfjarige Lucy een eeuwenoud boek opent, belandt ze in een parallelle wereld: het Rijk. Daar ontmoet ze de drie vrienden Alfred, Sam en Milstone. Het liefst wil Lucy direct weer terug naar de aarde, waar ze haar moeder in groot gevaar achterliet. De jongens helpen haar graag, maar ondertussen gebeuren er mysterieuze dingen in het Rijk. Het lijkt erop dat de angstaanjagende Schaduwheer Jaldabaz met zijn Legioen van de Laatste Man een aanval voorbereidt. Lucy is de enige die de zes Onnavolgbare Opdrachten kan volbrengen om te voorkomen dat Jaldabaz al het leven in het Rijk zal vernietigen.

Elvis & Jones

Elvis en Jones wonen in een oud huis in het centrum van Amsterdam. Hun vader is rechercheur bij de politie en hun moeder is kunstschilder. Op een dag vinden ze een roestig oud doosje op zolder. Daarin zit een brief, die in 1967 is geschreven door een meisje genaamd Hannah. Op de dag van haar verhuizing heeft ze een speurtocht gemaakt voor de kinderen die na haar in haar geliefde huis zullen komen wonen. Voor Elvis en Jones dus!

Broer en zus aarzelen geen moment en besluiten de aanwijzingen uit de brief op te volgen, ook al vindt Elvis het best spannend om ’s nachts bij volle maan zijn kamer uit te sluipen en moet Jones steeds héél nodig plassen als ze nerveus is. Het is het begin van een spannende zoektocht die leidt naar een stokoude misdaad die hun vader nodig moet oplossen…

Het grote voetbalboek voor meiden

Voetbalmeiden opgelet! Vrouwenvoetbal is populairder dan ooit. En terecht, want meisjes en vrouwen kunnen spelen en scoren als de beste! Hoog tijd dus voor een boek met alle ins en outs over deze geweldige sport. Ideaal voor als je al op voetbal zit of als je er juist meer over wilt weten. Allerlei onderwerpen komen aan bod: trainen, tactiek, oefeningen, verdedigen, aanvallen, keepen en natuurlijk ook de superspannende wedstrijden!

Je leeft mee met een heel voetbalseizoen van een Meisjes Onder 13-team uit Amsterdam. Dankzij goede oefeningen, weetjes en handige tips van vrouwelijke profspelers word jij een nog betere voetballer!

Willewete – Het heelal

Ben jij klaar voor de reis van je leven? Spring dan met Luuk en Maya aan boord van een Mars Cruiser, en vertrek naar een andere planeet! Terwijl de aarde steeds kleiner wordt en de sterren langs het raam schieten, ontdek jij alle geheimen van het heelal. Van planeten tot supernova’s en van zwarte gaten tot buitenaardse wezens: dit wordt een reis om nooit meer te vergeten!

Het raadsel van de zee

Ravian woont in het vissersdorp Rotterharing. Zijn vader, Lasse, is schipper en vaak op zee, maar hij komt altijd naar huis als Ravian jarig is. Ravian weet dat er iets helemaal mis is als zijn vader niet aanmeert op zijn twaalfde verjaardag. Samen met zijn beste vriend, zeemeeuw Marvin, begint Ravian aan een zenuwslopende zoektocht op zee om zijn vader te vinden. Zal hij hem ooit weer zien?

Een boek over een vermiste vader, een vervloekt schip en een innige vriendschap.

Mijn moeder kookt soep van tafelpoten

De elfjarige Fiep wil supergraag live gitaar spelen tijdens de eindmusical, maar dan moet ze nog wel héél veel oefenen. Thuis lukt dat vaak niet zo goed. Fieps moeder ligt soms de hele dag in bed. Of ze is juist heel erg druk en dan doet ze de gekste dingen. Dan brengt ze Fiep naar school met een elfenjurk aan of ze klimt zomaar een podium op. Fiep schaamt zich vaak dood voor haar moeder en haar bipolaire stoornis. Gelukkig ontmoet ze op de muziekschool de stoere Mats, die heel goed gitaar kan spelen. Ze durft hem alleen echt niet thuis uit te nodigen. Dan zet haar moeder haar vast weer voor schut. Waarom kan Fieps leven niet gewoon een keer normaal zijn?

*FINALIST*

Miljonairskind – Het geheim van het onderhuis

Zilver woont met zijn ouders en zusje in een klein, slecht onderhouden huis… tenminste, dat denkt iedereen. In werkelijkheid hebben zijn ouders jaren geleden de loterij gewonnen: ze zijn multimiljonair! Dat houden ze echter angstvallig geheim voor de buitenwereld. Onder hun doodgewone huis heeft de familie een ongelooflijke villa met een subtropisch zwemparadijs, een dierentuin en een achtbaan. Maar wat heb je daaraan als je het met niemand kunt delen? Zilver vertelt zijn geheim stiekem toch aan zijn beste vriend Lennon. Als ze ontdekken dat er een inbreker is, bedenken ze een plan om hem in de val te laten lopen.

Sophie en de drakentranen

Alleen met gegil kan de twaalfjarige Sophie Overmars nog de aandacht van haar ouders trekken. Als ze, op vakantie in Finland, per ongeluk de ruiten van een hamburgerrestaurant laat sneuvelen, komt Sophie in de problemen. De politie neemt haar mee naar het bureau, geleerden van over de hele wereld onderwerpen haar aan allerlei akelige onderzoeken en ook de media bijten zich vast in het vreemde voorval. Heeft het meisje uit Nederland echt het talent om met haar stem glas te breken? Gelukkig komen een Finse journalist, een advocate én een draakje Sophie te hulp.

Spoorloos op de Droomplaneet

Minnie heeft haar hele leven gedacht dat ze een heel gewoon meisje is. Tot haar schoolmeester ontdekt dat ze een Superdromer is: ze kan haar dromen besturen. Hij neemt haar mee naar het Dromenlaboratorium en vertelt haar een groot geheim. Alles wat er in je dromen gebeurt, bestaat echt. Op Hypnos, de Droomplaneet. In een razend tempo wordt Minnie voorbereid op een geheime expeditie. Twee kinderen zijn vermist op de Droomplaneet. Ze worden niet meer wakker, en niemand weet wat er gebeurt als ze niet op tijd worden gevonden. Samen met vier andere Superdromers reist Minnie naar de Droomplaneet om de verdwaalde kinderen te redden. Onderweg blijft één vraag door Minnies hoofd spoken: als alles wat in je dromen gebeurt echt is – zijn nachtmerries dat dan ook?

Stuntvlogger Sam en de wolf van Weverseind

Don’t try this at home! De 11-jarige Sam heeft vakantie, maar op de boerderij waar hij woont is niks te beleven. Gelukkig heeft hij van zijn ouders een vlogcamera gekregen, dus gaat hij vloggen. Maar hoe krijgt hij zoveel mogelijk likes? Door te gaan stuntvloggen! Starring: Coby de koe, drie slechteriken, een gevaarlijke wolf, een eigenwijze pony en nog veel meer! Allemaal gefilmd door Sam voor zijn vlogs. Zul je zien. Wordt hij nog beroemd ook…

Deel 1 van een megagrappige serie van Jelmer Jepsen, met illustraties van striptekenaar Wilbert van der Steen.

Tim ertussenin

Tim is zeven als zijn ouders gaan scheiden. Net als veel andere kinderen vraagt ook hij zich af of het zijn schuld is. Het maakt hem verdrietig dat ze nu nooit meer samen aan tafel zullen zitten en dat hij zijn hond Mitch een paar dagen per week moet missen. Later moet hij wennen aan de nieuwe vriendin van zijn vader en hij krijgt er opeens een nieuw broertje bij.

In korte hoofdstukken omschrijft Tim hoe hij toen met verschillende situaties omging en hoe hij er nu op terugkijkt. Uiteindelijk is een van de belangrijkste boodschappen in het boek: je bent niet alleen, er zijn meer kinderen die hetzelfde meemaken.

*WINNARES*

What the h@ck!

Als André op school komt, wil opeens niemand meer met hem praten. Hij begrijpt er niets van. Zelfs de leuke Sanne negeert hem volledig. André ontdekt wat er aan de hand is: ene DarkHacker13 heeft zijn mobiel overgenomen en verstuurt namens hem vervelende berichten. Hij weet ook wat de hacker wil. Kan hij dat blijven weigeren? En hoe ver durft André te gaan in zijn strijd tegen deze geheimzinnige cybercrimineel?

Ben jij zelf goed beschermd tegen hackers? Check de tips van André en ontdek wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat hackers zoals DarkHacker13 geen kans maken.

Yaru Makki’s reis

Kon hij de ganzen maar achterna, het eiland af…

Yaru Makki is een duinkonijn op Schiermonnikoog. Jaloers kijkt hij naar de trekvogels die aar het zuiden vliegen. Op reis, dat wil hij ook! Hij neemt de veerboot naar Lauwersoog. Daar ontmoet hij Bakkes, een reislustige en wereldwijze rat. Bakkes vertelt Yaru Makki over al zijn reisavonturen. Samen besluiten ze met de trekvogels mee te liften, maar dat blijkt zo gemakkelijk nog niet. En is Bakkes wel zo dapper als hij lijkt?