Dit zijn de genomineerde boeken van 2021:

Waar gaan de boeken over die genomineerd waren voor de Hotze de Roosprijs, editie 2021? Je leest het hier!

Deze boeken zijn te bestellen bij De Kinderboekenwinkel

Ava en het gesponnen poezenweb

Ava is gek op katten. Op een dag vindt ze de rode kater Scratch op straat. Ze voelt meteen een band met hem, en het lijkt er zelfs op dat hij haar iets wil vertellen. Als Scratch naar het dierenasiel wordt gebracht, zoekt Ava hem en de andere katten zo vaak mogelijk op. Zo komt ze erachter dat katten nog veel slimmer zijn dan ze dacht. Katten hebben het internet uitgevonden en noemen dat het Poezenweb. Maar ze zijn in gevaar… Zal het Ava, Scratch en het Poezenweb lukken om de asielkatten te redden?

Cleo en Bast

Bast heeft als poes in een vijfsterrenhotel in Parijs een heerlijk luxe leventje. Ze krijgt aandacht van alle gasten, drinkt haar water uit een zilveren schaaltje en wordt verwend met verse vis uit hun driesterrenrestaurant. Fantastisch! Maar als de elegante poes Cleo (die eigenlijk Cleopatra heet, maar dat vindt Bast veel te veel eer voor een gewone boerenpoes) ook in het hotel komt wonen, moet Bast opeens alle aandacht met haar delen. Dat is even wennen…Dan wordt er een schilderij gestolen uit het Louvre en worden Cleo en Bast door hoteleigenaresse Madame ingeschakeld om het mysterie op te lossen. Maar daarvoor moeten ze wel samenwerken. Gaat dat lukken?

De Sterrensteen

Elfie schaamt zich dood voor De Sterrensteen, de spirituele praktijk van haar ouders. Ze wil er het liefst niets mee te maken hebben. Wanneer er een man voor de praktijk staat en een verweerd boek aan Elfie geeft om te bewaren, kijkt ze daar niet echt van op. Ze is vreemde bezoekers wel gewend. Maar vanaf dat moment duiken er schimmige figuren op in het dorp. Heeft het iets te maken met het geheimzinnige boek? Kan Elfie haar nieuwe overbuurjongen vertrouwen? En lukt het haar om deze zaak op te lossen nu ze zelf het doelwit is geworden van een groep criminelen?

***FINALIST***

Hoe alles begon

Eerst was er helemaal niks. Tenminste, dat leek zo. Er was wel een minuscuul puntje en toen een knal, nee – een flits! De oerflits. Dit boek laat je zien hoe ons heelal ontstond. Hoe atomen sterren werden, die het sterrenstof maakten waarvan alles is gemaakt. Hoe klontjes moleculen levende cellen werden, de evolutie van alles wat leeft en de geschiedenis van de mens. Je maakt een reis door de 13,8 miljard jaar dat ons heelal nu bestaat. Langs het ontstaan van ons sterrenstelsel, de aarde, de maan, de oceanen en alle vormen van leven. Via de zoogdieren komen we bij de eerste mensen uit de oertijd, waarna we steden en machines zien ontstaan, en we volgen ze tot en met nu. Ook kijken we zelfs een klein beetje naar de toekomst.

Hotel Habbekrats

Welkom in hotel Habbekrats. Leuk dat je er bent! Je hoeft je hier geen moment te vervelen, want we hebben een druk programma voor je samengesteld! Wil je weten hoe de dood ruikt? Hoe een geest aan de telefoon klinkt? Of hoe ratten kunnen helpen bij het tanden poetsen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik ben Francis, de piccolo van het hotel. Ik begroet gasten, sjouw met koffers, en los moordzaken op. Dus… zal ik je naar je kamer brengen? Een griezelig grappig en lekker vies boek vol onvergetelijke personages. Voor kinderen vanaf 10 jaar die van nachtmerries houden.

***WINNAAR***

Lees dit boek niet!

Wat niet mag, wil je doen. En wat je niet mag horen, wil je weten. Dat is het uitgangspunt van dit vermakelijke boek vol gekke, vieze, vervelende en onzinnige weetjes en grappen. Een opeenstapeling van opmerkelijke feiten die je vertrouwen in de mensheid en het dierenrijk niet doen vergroten en je vertwijfeld achterlaten met vragen over de zin en onzin van het leven. Maar toch toveren de auteurs een glimlach op je gezicht. Michiel en Bart schrijven alles met een flinke dosis humor en ongezond verstand!

Leeuw met strepen

Ben jij klaar voor een bloedstollend avontuur in 17e-eeuws Amsterdam? Wanneer de tienjarige Jacob en de vijfjarige Catrijn alleen achterblijven na het overlijden van hun moeder, wachten broer en zus met smart op de thuiskomst van hun vader, die als chirurgijn op zee vaart. Maar al snel worden de kinderen ontdekt door de valse buurvrouw. De kleine Cat wordt afgevoerd naar het pesthuis buiten de stad. Jacob, die in het Burgerweeshuis terecht komt, zet alles op alles om te ontsnappen en zijn zusje te redden. Een zenuwslopende zoektocht begint…

Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen

Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt het havenstadje opgeschrikt door de beruchte piratenbende De 5 Slangen. Mus weet op tijd te ontsnappen en roept de hulp in van kapitein Kwaadbaard. Hij was ooit lid van De 5 Slangen en is de enige die de brute leider kan verjagen. Maar Kwaadbaard vinden is één ding, hem overtuigen om het zwaard weer op te pakken is een tweede. Voor ze het weet belandt Mus in een reusachtig avontuur vol bloeddorstige wolven, kleine boswezens, een listige dief en een spookschip…

Salomé Snel en de onzichtbare juwelendief

Als Charlie een grap uithaalt met een leraar, moet hij voor straf een jongere leerling helpen. Deze 12-jarige Salomé Snel blijkt een briljante detective te zijn, die is ingeschakeld om een mysterieuze diefstal op te lossen. Algauw wordt Charlie meegesleept in een wervelwind van logisch nadenken, verborgen aanwijzingen en onverwachte wendingen.

Thirsa en het spookvliegtuig

Thirsa gaat graag op bezoek bij haar vergeetachtige oma Fien. Ze is lief, vrolijk en Thirsa kan altijd met haar lachen. Maar als oma vertelt over de Tweede Wereldoorlog, wordt ze heel verdrietig. In een geheime kamer op zolder zat een piloot verborgen, die plotseling verdween. Is dat echt waar? Wat is er dan met hem gebeurd? Thirsa en haar twee beste vrienden – de grappige Joep en de slimme Eric – gaan op onderzoek uit. Ze vinden de geheime ruimte, en ook een oud dagboek en een speciaal tekenblok. Ze raken verzeild in een spannend avontuur, waarbij de vlieglessen die Thirsa van haar vader krijgt, goed van pas komen.

***FINALIST***

Timur

Timur is twaalf jaar oud en heeft het syndroom van Down. Dit jaar gaat hij naar groep acht. Superspannend, want dat betekent dat het tijd is voor het schoolkamp en de eindmusical. Timur kan één ding als geen ander: anderen blij maken! Hij heeft zich dan ook voorgenomen om de blijmaker van de klas te worden met zijn grapjes en zijn voorraad dropveters. Tenminste, tot er een nieuwe jongen bij Timur in de klas komt. Jonas is helemaal niet zo aardig als zijn andere klasgenoten. Waarom doet hij zo vervelend tegen Timur? Timur besluit meteen de ultieme uitdaging aan te gaan: het blijmaken van zijn eigen pestkop.

Vrijdag kom ik weer thuis

Esi heeft een plan: ze wil een man voor haar moeder vinden. Een Ghanese man, want dat zijn volgens haar moeder de leukste. Zij kan het weten, want Esi’s vader was ook Ghanees. En Ghanese mannen, waar vind je die? In Ghana natuurlijk!
In alle vroegte vertrekt Esi stiekem met een grote koffer naar Schiphol. Bij de incheckbalie verstopt ze zich in haar koffer – zo hoopt ze als verstekeling in Ghana terecht te komen. Maar wat Esi zich niet realiseert, is dat een achtergelaten koffer op het vliegveld niet lang onopgemerkt blijft…

Wilde bijen parade

De honingbij – die kennen we. Maar er zijn nog heel veel andere bijen en hommels: de wilde bijen. Grote wolbij, tuinhommel en dikpootbij, ze hebben allemaal hun eigen verhaal en hun eigen manier waarop ze nuttig zijn. Op hun eigen bescheiden manier dragen ze bij aan bestuiving en een gezonde balans in de natuur. Wilde bijen parade biedt een podium aan al die andere bijen: wat zijn wilde bijen, hoe leven ze, wat hebben ze nodig en hoe kun jij ze helpen.

Dit boek geeft je een inkijkje in de wonderlijke wereld van wilde bijen en laat je zien hoe geweldig ze zijn! Met grote kleurrijke platen van 40 verschillende illustratoren die de bijen een warm hart toedragen.