Dit zijn de debuterende kinderboekenschrijvers van 2023:

 

Jeroen van Berckum

Voor dat Jeroen van Berckum (Deventer, 1980) met schrijven begon was hij gitarist. Hij had een succesvol YouTube-kanaal (onder de naam Heronymusic) waar dagelijks duizenden mensen naar keken, gaf gitaarles, trad op en maakte gitaarboeken. Helaas moest hij door gehoorproblemen zijn gitaar aan de wilgen hangen. Gelukkig bracht deze narigheid ook wat moois: hij ontdekte zijn passie voor schrijven. Zo won zijn verhaal “De Griezel van de Lindelaan” in 2016 een young adult-schrijfwedstrijd en werkte hij aan verschillende korte verhalen.

 

Lotje van der Bie

Lotje van der Bie is schrijver, regisseur en fotograaf. Ze verzamelt thuis geen haantjes, wel andere dieren. Voor dit boek fotografeerde ze ook de achttien haantjes van Flits én haar eigen kippen. Roos Pulkens tekent voor haar werk eigenlijk alleen gebouwen. Maar voor het eerste boek van haar nicht is ze direct gezwicht. Wie wil er nou niet de werktekeningen van geniale uitvindingen maken?

 

Saskia van den Brand

Saskia van den Brand is schrijver, auteur en spreker. Het is haar missie om creativiteit bij kinderen te stimuleren door middel van taal. Ze geeft door heel het land creatieve lessen aan kinderen op de basisschool. Avonturen in Boekenatlas is haar debuut als kinderboekenschrijver.

 

Susanne Dirksen

Susanne Dirksen hield als klein kind al van boeken. Ze verslond ze! Het was haar droom om ooit zelf  te schrijven. Maar dat kwam er niet van. Studeren, werken, geld verdienen, een man, vier kinderen… er was geen tijd en geen gelegenheid. Maar toen de jongste twee was begon het: met een schrijfopleiding bij Scriptplus. Skip en de gestolen boot van fort Kakkers is haar debuut. En het vervolg is in de maak.

 

Marcel Duits

Marcel Duits is ondernemer en vader van twee jongens. Max-Julian (Heino) en Tobias (Toby). s ‘Avonds voor het slapen gaan vertelde hij zijn kinderen ter plekke bedachte verhaaltjes. De verhalen over Heino waren de favoriet van beide zoons. Zo ontstond het idee om een kinderboek te schrijven. Gedurende het schrijfproces realiseerde hij zich dat het boek op meerdere manieren een positieve impact kan hebben voor kinderen. Daarom gaat de opbrengst van zijn boek naar een goed doel.

 

*FINALIST* Marcel Groenewegen

Marcel Groenewegen is muzikant en schrijver. Hij is bassist van The Kik en schrijft o.a. boeken en columns. Dit is zijn eerste kinderboek. ‘Ik bedacht dit boek voor mijn kinderen, die liever gamen dan lezen. Schaduwkraai leest als een game, de lezer maakt keuzes en die bepalen het verhaal. Ik hoop dat dit nog veel meer kinderen aanzet tot lezen!’

 

Caro Hegt

Caro Hegt reisde met haar gezin over de hele wereld. Ze vertelde haar kinderen verhalen als ze moesten wachten op vliegvelden of treinstations, als ze uren in een auto door een vreemd land reden, of als ze op plekken logeerden zonder internet en elektriciteit. Nu ze weer in Nederland woont schrijft ze die verhalen op. In haar eerste kinderboek vind je zo’n verhaal: Muchteld en de Sanggrant.

 

Saskia de Jong

Saskia de Jong houdt zich haar hele leven al bezig met kinderboeken. Als kind las ze alles wat los en vast zat. Ze probeerde dat haar kinderen Sophie en Jan ook mee te geven en heeft ze daarom eindeloos voorgelezen. Dat voorlezen doet ze ook in haar klas, elke dag minstens een half uur, totdat iedereen net zo bezeten is van kinderboeken als zij. Saskia vindt dat je kinderen serieus moet nemen, met goede boeken die best moeilijk mogen zijn, met gedichten en daarnaast met eindeloos veel tekenen, schilderen, knippen en plakken.

 

*FINALIST* Marloes Kemming

Marloes Kemming is in 1983 geboren in Druten, een dorpje aan de Waal. Na een studie kunstgeschiedenis in Groningen, de kunstacademie in Antwerpen en een uit de hand gelopen wereldreis van 3 jaar, ging ze in Amsterdam wonen. Daar werkte ze parttime als communicatieadviseur en schreef ze prentenboeken en artikelen over reizen en eten. Haar eerste roman voor volwassenen won in 2015 de debuutprijs Coffeecompany Book Award. Marloes houdt van de herfst, rode schoenen, zwemmen in zee, van boeken en champagne.

 

Mohana van den Kroonenberg

Als kind hield Mohana van den Kroonenberg het liefst haar mond. Zij stotterde vanaf haar vroege jeugd en trok zich zwijgend terug in zichzelf. Met Dodo geeft zij een stem aan een puber die besluit niet meer te praten omdat hij struikelt over elk woord. Mohana is afgestudeerd aan het ITB, Institute Technology Bandung op Java. Momenteel werkt zij als beeldhouwer en schrijver. Ook is ze redacteur van BoekieBoekie, een digitaal tijdschrift over kunst en literatuur voor kinderen. Ze woont met haar vriend en kinderen in Den Haag.

 

Thomas van Luyn

Thomas is een Nederlands cabaretier, acteur, televisieprogrammamaker en schrijver. Hij begon aan de studie Chinastudies aan de Universiteit van Leiden, maar voltooide deze niet; wel ontmoette hij hier Mike Boddé. Samen met Boddé maakte Van Luyn deel uit van de cabaretgroep Ajuinen en Look. Later speelde hij met Sanne Wallis de Vries in het VPRO-televisieprogramma Waskracht! Van Luyn is onder andere bekend van zijn imitaties bij het programma Kopspijkers. Enzo en de strijd tegen de Oni is zijn eerste kinderboek.

 

Roel Verheggen

Roel Verheggen rondde zowel de PABO als het Conservatorium cum laude af en is werkzaam als musicus, dirigent en docent. Daarnaast stond hij jaren voor de klas in het speciaal onderwijs. Hij dirigeerde en leidde grote concerten en projecten. De laatste jaren schreef Roel vele scripts voor (muziek)theatervoorstellingen en is hij werkzaam als regisseur. Na het onlangs afronden van een studie tot Kindercoach begon Roel met het schrijven van zijn eerste kinderboek. Hij gaat pittige thema’s niet uit de weg, maar maakt ze bespreekbaar en inzichtelijk. Daarbij put hij zeker ook uit eigen ervaringen.

 

Remco Volkers

Remco Volkers heeft, na diverse banen in de boekenwereld, sinds 2006 een eigen bedrijf: Het kantoortje van Remco. Hij promoot schrijvers en verzorgt workshops en gastlessen op het gebied van publiciteit en presentatie, onder andere voor de Schrijversacademie en de Fontys Hogeschool Tilburg. Daarnaast werkt hij als literair agent. Ruim vier jaar geleden ontstond het idee voor Pip & Zilver en vond hij het tijd om zelf een boek te schrijven.

 

Ingen Wagenaar

Vanaf het moment dat Ingen Wagenaar als kind leerde lezen, verslond ze het ene na het andere boek. Vooral sprookjes, spannende avonturen, mythen en legenden hadden haar voorkeur. Lezen bleef haar favoriete bezigheid. Op latere leeftijd is ze gaan schrijven. Spannende verhalen voor kinderen en volwassenen. Ingen heeft drie zonen, een grote zwarte hond en woont in Breda.

 

*FINALIST* Judith Williams

Judith Williams is communicatiemanager en moeder van drie dochters. De oudste twee voetballen allebei op hoog niveau. Ze schreef o.a. voor Vrouwenvoetbalnieuws en Soccertalk. Hanna Panna is haar eerste kinderboek.