Dit waren de debuterende kinderboekenschrijvers van 2020:

Tim Douwsma

Tim Douwsma is zanger, acteur en presentator. Hij speelde onder meer in de musical Grease en de televisieserie Nieuwe tijden. Je kent hem misschien van programma’s als De CupCakeCup, AVRO Junior Dance, Britt’s Beestenbende of als de neushoorn in The Masked Singer. Met zijn boek Tim ertussenin wil hij kinderen van gescheiden ouders steun bieden en ze laten zien dat ze er niet alleen voor staan.

 

Annemarie van der Eem

Annemarie van der Eem werkte jaren als sportjournalist. Inmiddels is ze allround (tekst)schrijver, met een grote liefde voor hockey en voetbal. Als hockeyster werd ze met Jong Oranje wereldkampioen. Als KNVB-persvoorlichter maakte ze met Jong Oranje voetbal twee EK’s en de Olympische Spelen mee.

 

Danielle Futselaar

Danielle Futselaar is illustrator en sinds kort ook auteur. Zij produceert op indrukwekkende wijze de meest fantastische illustraties over het heelal. Ze weet er ongelofelijk veel van, doordat ze ook voor NASA en SETI heeft gewerkt. Met Het Heelal debuteert ze als kinderboekenschrijver en direct met groot succes: veel kinderen hebben genoten van haar presentatie en zijn dol op het boek.

 

Maria Genova *WINNARES*

Maria Genova schreef onder andere Sexy selfies, over sexting, geheime chats en naaktfoto’s, en de bestseller Komt een vrouw bij de h@cker (25.000 verkochte exemplaren). Maria is een van de meest gevraagde sprekers op het gebied van privacy en cybercrime in Nederland. What the h@ck is haar eerste jeugdboek.

 

Gemma Geurts

Gemma Geurts is pedagoog en werkte in het jeugdwerk, in het basisonderwijs en in het hoger beroepsonderwijs. Met de kinderen in haar klas deed ze spelletjes met taal en met een ouderwetse drukpers maakten ze boeken over hun eigen belevenissen. Sophie en de drakentranen is haar debuut als fictieschrijver.

 

Karin Giphart en Lisa ten Raa

Karin Giphart zet zich al jaren in om mensen aan het lezen en schrijven te krijgen. Ze werkt samen met Stichting Lezen & Schrijven en schreef spannende verhalen voor jongeren die moeite hebben met lezen. Naast auteur is Karin singer-songwriter en drs. Engelse Literatuur.

Lisa ten Raa studeerde pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Haar grootse passie is voetballen en ze speelt sinds 2007 bij SV Diemen. Tegenwoordig is zij trotse trainer van de meisjes O13-1 bij de Amsterdamse voetbalclub WV-HEDW.

 

Yorick Goldewijk

Yorick Goldewijk wilde altijd al schrijver worden en tekenaar en muzikant. Tekenen is er in de loop der jaren een beetje bij ingeschoten, maar muzikant worden is wel gelukt. Yorick schrijft muziek voor van alles: van reclamespotjes tot films tot games. Yorick is altijd blijven schrijven, totdat ook dat eindelijk lukte, met zijn eerste boek: Billy Extra Plankgas. Dat was precies het soort boek dat hij als tienjarig jochie zelf in een paar dagen zou hebben verslonden.

 

Aefke ten Hagen

Aefke ten Hagen schrijft graag en veel. Naast verschillende romans voor volwassenen schrijft ze ook korte verhalen die in de prijzen vielen en verfilmd zijn. Op dit moment werkt Aefke als communicatieadviseur bij een instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg. Ze is getrouwd en moeder van twee kinderen.

 

Jelmer Jepsen

Jelmer Jepsen (1976) schreef eerder drie lovend ontvangen romans voor volwassenen, waaronder Amanda. Na zijn studie Communicatiewetenschappen volgde hij verschillende opleidingen op het gebied van schrijven en literatuur. De avonturen van stuntvlogger Sam is zijn jeugddebuut.

 

Maartje Kamphuis-Wesselsz *FINALIST*

Auteur Maartje Kamphuis-Wesselsz (1977) is op het eiland Texel opgegroeid. De Kinderkoningin is haar eerste boek, want ‘normaal’ werkt ze als formatontwikkelaar en eindredacteur bij een bekende tv-productiemaatschappij in Hilversum.

 

Jeroen van Koningsbrugge en Marie-Claire Witlox

Marie-Claire Witlox is actrice, violiste, zangeres en danseres en speelde in vele theaterproducties, waaronder de boekvertolkingen van Kikker van Max Velthuis en Mr Finney van Laurentien van Oranje, beide bij Theater Terra. In 2018 speelde ze onder meer in de films The Conductor en Rafael.

Jeroen van Koningsbrugge is acteur, zanger en regisseur. Hij werd bekend met het improvisatieprogramma De Lama’s en maakt samen met Dennis van de Ven het satirische tv-programma Draadstaal en de misdaadserie Smeris. Hij is als team captain te zien in Ik hou van Holland en speelde hoofdrollen in de films Riphagen, De Surprise en Schone handen.

Jeroen en Marie-Claire zijn getrouwd en baseerden de avonturen van Elvis en Jones op hun eigen kinderen.

 

Jonne Kramer

Jonne Kramer (1995) studeerde creative writing in Londen. Nu geeft ze les in creatief schrijven op basisscholen en middelbare scholen. Het raadsel van de zee is haar avontuurlijke debuutroman, geschreven naar aanleiding van Jonnes eigen botenangst.

 

Ilona de Lange *FINALIST*

Ilona de Lange (1980) woont in Zoetermeer met haar man, kinderen en katten. Vanaf het moment dat ze kon schrijven, knutselde Ilona al zelf boekjes in elkaar. In het dagelijks leven werkt ze als communicatieadviseur en tussendoor schrijft ze. In de trein, in de tuin, en soms zelfs in bad! In 2019 debuteerde Ilona met Miljonairskind – Het geheim van het onderhuis.

 

Irene de Pous

Irene de Pous is zelfstandig journalist en tekstschrijver. Ze werkte onder meer voor Trouw en De Volkskrant en schrijft sindsdien voor verschillende kranten en tijdschriften. Yaru Makki’s reis kreeg vorm tijdens een week op Schiermonnikoog, toen Irene een brievenbusje in het duin zag … Nora Tinholt, zelfstandig illustrator en theatermaker, maakte er illustraties bij.

 

Dorothée de Rooy

Dorothée de Rooy studeerde rechten in Amsterdam en volgde een opleiding tot scenarioschrijver in New York. Na vijf jaar in de advocatuur werkte zij als comedian en schrijver voor televisieprogramma’s. De Orde van de Gouden Leeuw is haar debuut en het eerste deel van een trilogie.

 

Myron van der Velden

Myron van der Velden (1988) studeerde theater-, film- en televisiewetenschap en journalistiek. Na haar studie werkte ze een tijd als online redacteur en schreef daarnaast filmrecensies, nieuwsartikelen en columns. Myron woonde ruim vijf jaar in Parijs, waar ze Nederlandse toeristen rondleidde op de fiets. Nu woont ze in Utrecht met haar vriend en twee katten. Ze is heel goed in dromen. Spoorloos op de Droomplaneet is haar debuut.