Dit zijn de debuterende kinderboekenschrijvers van 2022:

 

*FINALIST* Tim van den Berg

Tim van den Berg schreef als journalist al veel artikelen voor kinderen, onder andere voor Kidsweek en Zo Zit Dat. Onder grote druk van zijn drie kinderen heeft hij nu een kinderboek geschreven: een spannend verhaal waarin de hoofdpersoon steeds dezelfde dag beleeft (geïnspireerd door de film Groundhog Day). Met illustraties van Willem van den Oever.

 

Joël Broekaert

Joël Broekaert (1982) studeerde geschiedenis en journalistiek in Amsterdam. Hij werd journalist, maar het werd al snel duidelijk dat hij het maar over één onderwerp wilde hebben: eten! Nu is hij culinair journalist en restaurantrecensent voor bekende kranten en tijdschriften, maker van de tv-programma’s De vijf smaken van Joël, De smaak van Joël en Joël lokaal én schrijver over eten.

Joël staat bekend om zijn goede onderzoek en schrijft met een aanstekelijk enthousiasme, vanuit zijn fascinatie voor eten, smaken en ingrediënten. Van honingbij tot hagelslag is zijn eerste kinderboek. Met illustraties van Marieke van Ditshuizen.

 

Ruby Coene

Ruby Coene (1986) heeft haar eigen praktijk als kinder- en jeugdtherapeut in Utrecht. Naast schrijven is ze gek op lezen en reizen. Haar debuut, De Grote Race, is een interactief verhaal vol fantasie waarin oude legendes tot leven komen. De Zussenmeren, het vervolg hierop, verschijnt in november. Ook dat boek staat weer vol met raadsels en puzzels om samen met Li en Nao op te lossen! Met illustraties van Kristel Steenbergen.

 

Daan Faber

Daan Faber besloot na zijn rechtenstudie in Groningen iets leukers te gaan doen. Na een carrière als copywriter begon hij in 2006 samen met twee vrienden het onafhankelijke voedingsmerk Mister Kitchen. Voor bladen als delicious. en Allerhande reizen zij al meer dan tien jaar proevend en schrijvend de wereld door.

José Luis Gárcia Lechner studeerde grafische kunst en vormgeving aan AKV | St. Joost in Breda. In zijn STUDIOGARCIA werkt hij als illustrator voor een breed scala aan opdrachtgevers, zoals de Bijenkorf, CoffeeCompany en het Emma Kinderziekenhuis.

 

Josien de Graaf

Josien de Graaf (1958) woont al sinds haar negende in de provincie Zeeland en voelt zich daar thuis. Ze stond zeven jaar voor de klas op een basisschool. Taal was toen al haar favoriete vak. Ze speelde met taal, verzon verhalen en bedacht toneelstukken met en voor kinderen. Haar grote passies, kinderen en toneel, ontmoetten elkaar toen ze de artistiek leidster van de Jeugdtheaterschool Zeeland werd. De inspiratie voor het schrijven van toneelteksten en andere verhalen kwam vanzelf. Nu schrijft Josien kindergedichtjes voor het blad Zonnestraal van uitgeverij Averbode en vorig jaar kwam haar prozagedichtenbundel Ik versta een beetje meeuws uit, met daarin korte verhaaltjes voor volwassenen. De illustrator van haar eerste kinderboek heet Johan Klungel.

 

*WINNAAR* Rico Hop

Rico Hop kocht bijna vijftien jaar geleden zijn eerste eigen huis. Al gauw kreeg hij het idee dat er kleine wezentjes in zijn huis woonden, die zijn lampen kapot maakten, zijn kranen lieten lekken en zijn sokken verwisselden. Wat een onzin, zul je denken. Tot je zijn kinderboek Dwars & Co leest, waarin hij de avonturen van deze kleine dwarsliggers beschrijft. Met illustraties van Bas Schel.

 

Anouk Kool

Anouk groeide op in Zwolle en studeerde na haar gymnasium een jaar aan de Toneelacademie Maastricht. Ze besloot echter aan de Universiteit van Amsterdam Media en Cultuur te studeren. Hoewel Anouk nooit eerder met het idee had gespeeld een eigen verhaal te schrijven, was het alsof Nelly en de eksterbende al die tijd geduldig had staan wachten op deze afslag. Anouks liefde voor het alledaagse, dieren, natuur, muziek en taal, haar verwondering over sommige actuele ontwikkelingen en haar behoefte de wereld iets beter, nou ja, iets behapbaarder te maken, komen alle samen in Nelly en de eksterbende. Met illustraties van Federico van Lunter.

 

Maarten Kuipers

Maarten Kuipers (1972) is auteur, reclamemaker, liedjesschrijver (o.a. voor Sesamstraat) en muzikant. Hij woont in Utrecht met zijn vrouw en twee kinderen – en die moeten van zijn autosleutels afblijven. Met illustraties van Emanuel Wiemans.

 

Maaike Looijen

Maaike Looijen (Amsterdam, 1976) reisde als kind aan de hand van haar ouders door de woestijn. Tijdens haar studie Nieuwe en Nieuwste Geschiedenis trok zij door het verleden en nu reist zij met Orion tussen haar schouderbladen woorden en beelden achterna om daar verhalen van te weven. Ze houdt van vlaktes en velden, van met blote voeten in het natte gras, van de wereld dichtbij en ver weg. Van sprookjes, sterren en verhalen.
Ourania is haar eerste kinderboek. Met illustraties van Carolien Westermann.

 

*FINALIST* Tijs van Marle

Tijs van Marle (1976) debuteerde deze zomer bij Billy Bones. Tijs schrijft al 20 jaar scenario’s voor film en televisie. Sinds zijn afstuderen aan de Filmacademie in 2002 heeft hij voor 22 bioscoopfilms, vele tv-series en tv-films geschreven. Tijs schrijft voor volwassenen én kinderen. Bekende projecten zijn onder andere Rafael, Lucia de B, Verliefd op Ibiza, en kinderfavorieten als Mees Kees, Dummie de Mummie en Superjuffie. Op 23 juni verscheen zijn allereerste jeugdboek: Knots, het eerste deel uit een fantasievolle serie voor lezers vanaf 8 jaar met fantastische illustraties van Esther van den Brink.

 

Milouska Meulens

Milouska Meulens is geboren Curaçaose, maar droomt in het Nederlands. Als tiener stuurde ze verhalen naar tijdschriften en besloot ze de journalistiek in te gaan. Ze werkte bij Zembla, was De Mol en presenteerde tot 2019 o.a. het NOS-Jeugdjournaal, Kinderen voor Kinderen en Vroege Vogels. Elin/Sombra is haar schrijversdebuut.

Sioejeng Tsao is illustrator, activist en feminist. Met haar schilderijen en illustraties kaart ze misstanden aan rondom racisme, ongelijke behandeling van de LGBTQIA+-community en klimaatverandering. Ze illustreerde eerder voor o.a. de Volkskrant, Het Parool en HIVOS.

 

Thomas Olsthoorn

Thomas Olsthoorn (1987) is sinds 2008 werkzaam in de sportjournalistiek. Eerst als redacteur bij het tijdschrift Sportweek en sinds 2010 als freelancer bij verschillende media, waaronder Procycling, Fiets, Helden en NUsport. Naast zijn journalistieke werk, waarvoor hij verschillende sporten volgt, heeft hij ook veel liefde en passie voor schrijven. Eerder schreef hij de biografie van voormalig wielrenner Stef Clement. De illustraties bij zijn kinderboekdebuut zijn van Nazrina Rodjan.

 

Danique Plaatzer

Danique Plaatzer is ondernemer en freelance redacteur. Enkele jaren geleden zegde ze haar baan en haar huur op en boekte een enkeltje Thailand. Dit was het begin van bestaan als digital nomad. Ze bezocht onder meer Azië, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. In Enkeltje Azië verwerkte ze haar eigen reisavonturen. Het resultaat is een spannend meidenboek vol geuren en kleuren van het verre Azië.

 

Fleur van der Sluis

Naast het schrijven werkt Fleur als pedagoog op een integraal kindcentrum (IKC) en doet ze in haar vrije tijd aan freerunning. Ze weet dus hoe het is om als vrouw mee te doen met een zogenaamde ‘mannensport’. Fleur heeft altijd van schrijven gehouden, maar had nog niet eerder een boek gepubliceerd.

 

Kars Veling

Filosoof Kars Veling (73 jaar) was de eerste directeur van ProDemos, het centrum dat jonge mensen uitlegt hoe democratie werkt. Daarvoor was hij lid van de Eerste en Tweede Kamer. Ook werkte hij op allerlei plekken in het onderwijs.

 

Zindzi Zevenbergen

Zindzi Zevenbergen wilde vroeger rapper worden, maar dan liefst zonder te rappen. Ze wilde vooral supergoed klinkende en rijmende teksten schrijven. Zo maakte ze van tekstschrijven haar beroep. Lennox en de gouden sikkel is haar eerste boek.

Hedy en Brian zijn allebei al bekend als tekenaar. Hedy tekent voor kranten (o.a. de Volkskrant) en maakt opvallende muurschilderingen. Ze werkt vanuit vlakken en met volle kleuren. Brian (winnaar Zilveren Penseel 2018 voor Tori) gebruikt vooral de fineliner en lichtere kleuren. Hij maakt ook schilderijen, beelden en animaties. In Lennox en de gouden sikkel tekenen Hedy en Brian in elkaars illustraties, waardoor een nieuwe stijl ontstaat.