Dit zijn de debuterende kinderboekenschrijvers van 2021:

 

***FINALIST*** Bouwine Bergsma

Toen de oudste dochter van Bouwine haar vroeg: ‘Hoe is alles nou eigenlijk begonnen?’ wilde ze daar een goed antwoord op geven. Ze zocht naar goede, begrijpelijke boeken met de geschiedenis van alles als één groot verhaal. Dat boek kon ze niet vinden, dus ze schreef het maar zelf. Ze werkt als tekstschrijfster en redacteur, dus dat vond ze vooral heel erg leuk om te doen. Ze maakte het boek met hulp van wetenschappers die alles weten over ons heelal, de kleinste deeltjes, ontstaan van de aarde, ons zonnestelsel, evolutie van alles wat leeft én de geschiedenis van de mensen. Met andere woorden: de grote geschiedenis die echt begint bij het allereerste begin.

Er is ook een website bij Hoe alles begon! Op www.hoeallesbegon.nl vind je onder andere leuke weetjes, info over de tekenaar en de wetenschappers, opdrachten voor in de klas en kleurplaten.

 

Robert van Dijk

Robert van Dijk is geboren en getogen in Friesland. Op zijn negentiende verhuisde hij naar Utrecht. Daar studeerde hij Nederlandse Taal- en Letterkunde en Algemene Taalwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sindsdien is hij schrijver van o.a. toneelstukken, scenario’s en educatief materiaal. Vrijdag kom ik weer thuis is zijn kinderboekendebuut.

 

Kevin Hassing

Kevin Hassing (1984) is naast auteur ook acteur. Hij studeerde aan de Toneelschool en Kleinkunst Academie in Amsterdam. Hij was te zien in GTST, Cas en Centraal Medisch Centrum. Ook spreekt hij luisterboeken en tekenfilms in. Zo is hij te horen als Spencer in iCarly, Pablo in Violetta en Dave in Alvinnn and the Chipmunks. Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 Slangen is zijn debuut en is het eerste deel van een serie.

 

Kelly van Kempen

Kelly van Kempen (1990) studeerde Culturele Antropologie in Amsterdam, nieuwsgierig naar alles dat ‘anders’ of juist ‘normaal’ is, en wie dat dan bepaalt. Daarna volgde ze een jaar les in proza, poëzie en toneel op de Schrijversvakschool. De Sterrensteen is haar superspannende debuut. Eerder publiceerde ze een aantal korte voorleesverhalen. Kelly werkt bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarbij ze veel schrijfinspiratie haalt uit haar dagelijkse contact met zowel Nederlandse als buitenlandse reizigers.

 

Thirza van der Lugt

Thirza van der Lugt werd geboren in 1991. Als kind ging ze elke zaterdagochtend naar de bibliotheek van Gouda en daar haalde ze het maximum aantal boeken dat ze mee mocht nemen. Op zondag was dan minstens de helft uit. Thirza was een echte verhalenverslinder. In 2019 deed ze mee aan een schrijfwedstrijd van Uitgeverij Ploegsma. Die won ze! En zo is Salomé Snel en de onzichtbare juwelendief tot stand gekomen: uit de wens om een boek te schrijven dat haar 10-jarige zelf al op zondag uit zou hebben!

 

***WINNAARS*** Bart Meijer en Michiel Eijsbouts

Bart Meijer schrijft, regisseert, produceert en presenteert voor onder andere Het Klokhuis en de Beste Vrienden Quiz. Sinds kort is hij ook eindredacteur bij Het Klokhuis. Samen met Michiel heeft hij een quizbedrijf, waarmee zij persoonlijke, op maat gemaakte quizzen organiseren, en een goedlopende bingo-business. Michiel Eijsbouts is bij kinderen vooral bekend als Tonnie van der Neut, de vaste sidekick van presentator Bart in de Beste Vrienden Quiz. Naast het maken van deze populaire tv-quiz houdt Michiel zich vooral bezig met schrijven. Dat doet hij in opdracht van onderwijsinstellingen, media, reclamefirma’s en bedrijven. Ook publiceerde hij twee romans voor volwassenen.

 

Connie Mitchell

Connie Mitchell is niet alleen een geweldige auteur, als piloot vloog zij ook nog eens de hele wereld over. Dit deed ze meer dan 27 jaar. Een vrouw in de cockpit, dat zie je niet zo vaak. Zonde natuurlijk, want zowel Connie als haar hoofdpersoon Thirsa bewijzen dat vrouwen dit net zo goed kunnen als mannen. Net als Thirsa laat ook Connie zich niet vertellen wat zij wel of niet kan.

 

May-Britt Mobach

May-Britt Mobach wil verhalen vertellen, mensen vermaken. Als hoofdredacteur van RTL Boulevard en van het internationale modemagazine Marie Claire en haar eigen platform Amayzine.com reisde ze naar de mooiste plekken op aarde. Van de eerste rij bij de show van Chanel tot dat feest in New York waar Lady Gaga in een bad met flesjes champagne belandde, ze zag het allemaal. Cleo & Bast – De krankzinnige kunstroof is haar eerste kinderboek waarin je leest hoe het er echt aan toegaat in een luxe vijfsterrenhotel in Parijs én in de soms zo malle modewereld.

 

Rik Peters

Rik Peters (1987) leeft het liefst in zijn fantasie. Als schrijver kan hij zich helemaal terugtrekken in een eigen wereldje. En nu zijn verhalen ook in boeken terechtkomen, kunnen lezers daarvan meegenieten. Rik studeerde Journalistiek en Nederlands, maar richt nu al zijn aandacht op het zelfbedachte stadje Hellevorst. Zijn debuut Hotel Habbekrats is een griezelig grappig en lekker vies boek vol onvergetelijke personages, speciaal voor kinderen vanaf 10 jaar die van nachtmerries houden.

 

Marieke Poelmann

Naast schrijver is Marieke Poelmann freelance journalist en natuurlijk fulltime kattenliefhebber. Ze is gek op alle katten, maar haar eigen kat is favoriet. Lola werd door de dierenambulance gevonden en vervolgens door Marieke geadopteerd. Tijdens het schrijven van Ava en het gesponnen poezenweb week Lola niet van Mariekes zijde!

 

***FINALIST*** Gaby Rasters

Gaby Rasters (1975) debuteerde dit jaar als kinderboekenauteur. Sinds 2015 schreef Rasters echter meerdere bekroonde boeken voor volwassenen. Voor haar roman Nooit meer bang won ze zowel de vakjury- als publieksprijs van de Valentijnprijs 2019. Haar jongste boek, Hou me vast zoals ik was, is een bestseller waarmee zij aanschoof bij Koffietijd.

 

Marlene Rebel en Lucinda Vos

Marlene Rebel (1965) en Lucinda Vos (1963) schrijven als auteursduo al ruim twintig jaar lesmateriaal voor het basisonderwijs. Ze werkten onder meer voor educatieve uitgeverij Zwijsen. Tijdens deze periode ontdekten ze hun plezier en passie voor het schrijven van fictie. Leeuw met strepen is hun debuut.

 

Laura Surentu en Marieke van Middelkoop

Laura Surentu heeft een achtergrond in Geschiedenis en Media & Communicatie en is ook werkzaam als illustrator. Ze is een enthousiaste liefhebber van reizen, kunst, de natuur en dieren. Marieke van Middelkoop is animator, regisseur, illustrator, kunstenaar en tuinier. Alles wat ze maakt, is doordrongen van een grote liefde voor alles wat leeft. Animatieseries, een boek, of een moestuin vol wilde planten en beestjes. De natuur is een fantastische inspiratiebron.