Hajo Visscher wint de Hotze de Roosprijs 2017

Dertien debuterende kinderboekenschrijvers waren er in de race voor de Hotze de Roosprijs 2017. Gisteren werd bekendgemaakt dat Hajo Visscher door de Zaanse Kinderjury is verkozen tot grote winnaar. Op de zonovergoten Zaanse Kinderboekenmarkt reikte Ruud Vreeman, de burgemeester van Zaanstad, de prijs uit aan de auteur van Verdronken geheimen.

 

De finalisten van 2017, v.l.n.r: Lian Kandelaar, Hajo Visscher en Tonja Elbers. Foto: Het RedactiePakhuis

Leerlingen uit de groepen 6 en 7 van zestien Zaanse basisscholen lazen en beoordeelden de afgelopen maanden dertien boeken van debuterende kinderboekenschrijvers. Op de Zaanse Schans werd op zondag 21 mei 2017 onthuld dat Hajo Visscher met de Hotze de Roosprijs 2017 én een geldbedrag van 4500 euro naar huis gaat. Ook Tonja Elbers, auteur van het debuut Niet voor softies!, en de 11-jarige Lian Kandelaar, auteur van Missie: Red de dieren vielen in de prijzen. Zij ontvingen allebei een cheque ter waarde van 750 euro.

 

De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleonboeken, die in Krommenie woonde. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een debuterend kinderboekenschrijver zo’n steun in de rug geeft.

 

Leeskisten en digitaal lezen

Alle deelnemende scholen kregen een leeskist met exemplaren van de dertien genomineerde boeken van dit jaar uitgereikt. De complete lijst met boeken is te vinden op www.zaansekinderjury.nl. Ook konden de kinderen de genomineerde boeken digitaal lezen via Booqees (www.booqees.nl), een kinderboekenplatform met meer dan 1.100 digitale kinderboeken. Hierin zijn tijdelijk ook de boeken voor de Zaanse Kinderjury opgenomen. De schrijver die de meeste stemmen krijgt van de kinderen wint de Hotze de Roosprijs.

 

Winnende klas

Ook voor de leerlingen was er iets te winnen. De klas die de beste boekenverslagen heeft geschreven, maakte kans op een uitstapje naar het Kameleondorp in Terherne. De winnende klas is dit jaar groep 6 van De Zoeker, de klas van juf Helen. Zij waren zondag ook als speciale gasten aanwezig bij de prijsuitreiking.