What the h@ck! verkozen tot beste kinderboekendebuut

Maria Genova is de winnares van de Hotze de Roosprijs 2020. Zij schreef met What the h@ck! (uitgeverij Kluitman) het beste kinderboekendebuut van afgelopen jaar. Haar jeugdroman over cybercriminaliteit kreeg veruit de meeste stemmen van de Zaanse Kinderjury.

V.l.n.r.: twee leden van de Zaanse Kinderjury, Rikky van de organisatie, Venance met op scherm de winnares Maria Genova, wethouder Annette Baerveldt en finalisten Maartje Kamphuis-Wesselsz en Ilona de Lange. Foto: Ton Lentz
Maria Genova met haar winnende debuut

De wethouder van cultuur van gemeente Zaanstad, Annette Baerveldt, reikte vandaag in besloten kring de Hotze de Roosprijs uit in het Zaantheater te Zaandam. Winnares Maria vierde vakantie in haar geboorteland Bulgarije en was via een live verbinding alsnog digitaal aanwezig. Zichtbaar geëmotioneerd bedankte zij de aanwezigen voor de debutantenprijs van maar liefst 4.500 euro.

 

Ook Ilona de Lange, auteur van Miljonairskind (uitgeverij Leopold) en Maartje Kamphuis-Wesselsz, met haar debuut De Kinderkoningin (uitgeverij Memphis Belle) vielen in de prijzen. Zij ontvingen beiden een aanmoedigingsprijs van 750 euro.

 

Rikky Schrever van Het RedactiePakhuis, organisator van het jaarlijks terugkerende leesevenement, spreekt van een geslaagde editie. ‘Er waren dit jaar maar liefst zestien titels genomineerd, dus de kinderen hadden het er maar druk mee. Ze hebben keihard gelezen, zowel op papier als digitaal. Dat laatste was echt een uitkomst toen de scholen verplicht moesten sluiten.’

 

De Hotze de Roosprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een debuterend kinderboekenschrijver. Leerlingen van Zaanse basisscholen lezen ruim vier maanden lang zo veel mogelijk genomineerde boeken. Daarna brengen zij hun stem uit. Het boek met de meeste stemmen wint de Hotze de Roosprijs. In voorgaande jaren is de prijs gewonnen door Manon Sikkel, Jozua Douglas, Janneke Schotveld en andere meermaals bekroonde auteurs.